Vitamine K
Vitamine K (fylochinon) staat voornamelijk bekend om de ondersteuning bij een goede bloedstolling. Uit onderzoeken komen er steeds meer aanwijzingen dat vitamine K bijdraagt aan de aanmaak van botten. Pasgeboren baby’s krijgen daarom vaak extra vitamine K. Naast baby’s, komt een tekort aan deze vitamine bij volwassene niet snel voor. Bij langdurig gebruik van antibiotica kan een tekort voorkomen. Het gevolg hiervan is een vertraagde bloedstolling. Lees meer
17 resultaten

















Vitamine K in voeding
Vitamine K kan verdeeld worden in K1 en K2. Vitamine K1 zit in drinken en eten. Vitamine K2, ofwel de stof menachion, wordt door bacteriën in de dikke darm aangemaakt. De stof werkt hetzelfde als vitamine K1.
*Vitamine K komt voor in:
- Groene bladgroenten (spinazie, kool en broccoli)
- Plantaardige margarine en boter
- Granen
- Fruit
- Vlees
- Eieren
Een tekort en teveel aan vitamine K
*Er komt vaak een tekort voor bij pasgeboren baby’s. Tijdens de zwangerschap krijgen baby’s weinig vitamine K binnen. Dit komt voornamelijk door twee oorzaken:
- De baby heeft onvoldoende darmbacteriën om genoeg de vitamine aan te maken.
- Vitamine K kan via de placenta het kind niet bereiken, hierdoor kan het kind geen voorraad opslaan.
Het gevolg hiervan kan zijn dat baby’s ernstige bloedingen kunnen krijgen. Er worden altijd vitamine K druppeltjes toegediend na de geboorte.
Volwassene lopen een risico op een tekort als er langdurig gebruik is gemaakt van antibiotica. Het gevolg hiervan is een vertraagde bloedstolling.
Het is nog onbekend of dat een teveel aan vitamine K schadelijk is. Een teveel komt nauwelijks voor. Mensen die medicijnen gebruiken, zoals bloedverdunners of antistollingsmiddelen, moeten voorzichtig zijn met vitamine K supplementen.
Supplementen voor deze vitamine wordt aangeboden in tabletten, capsules en druppels van merken zoals Vitals, NOW en Orthica.
Bronvermelding: *www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx
Filters