Vitamine K
Vitamine K (fylochinon) staat voornamelijk bekend om de ondersteuning bij een goede bloedstolling. Uit onderzoeken komen er steeds meer aanwijzingen dat vitamine K bijdraagt aan de aanmaak van botten. Pasgeboren baby’s krijgen daarom vaak extra vitamine K. Naast baby’s, komt een tekort aan deze vitamine bij volwassene niet snel voor. Bij langdurig gebruik van antibiotica kan een tekort voorkomen. Het gevolg hiervan is een vertraagde bloedstolling. Lees meer
16 resultaten
Waar zit Vitamine K in?
Vitamine K kan verdeeld worden in K1 en K2 en bevindt zich in eten en drinken. Vitamine K2, ofwel de stof menachion, wordt door bacteriën in de dikke darm aangemaakt. De stof werkt hetzelfde als vitamine K1.
*Deze vitamine komt voor in:
- Groene bladgroenten (spinazie, kool en broccoli)
- Plantaardige margarine en boter
- Granen
- Fruit
- Vlees
- Eieren
Vitamine K tekort
*Er komt vaak een tekort voor bij pasgeboren baby’s. Tijdens de zwangerschap krijgen baby’s weinig van deze vitamine binnen. Dit komt voornamelijk door twee oorzaken:
- De baby heeft onvoldoende darmbacteriën om genoeg de vitamine aan te maken.
- De vitamine kan via de placenta het kind niet bereiken, hierdoor kan het kind geen voorraad opslaan.
Het gevolg hiervan kan zijn dat baby’s ernstige bloedingen kunnen krijgen. Er worden altijd vitamine K druppeltjes toegediend na de geboorte.
Volwassene lopen een risico op een tekort als er langdurig gebruik is gemaakt van antibiotica. Het gevolg hiervan is een vertraagde bloedstolling.
Het is nog onbekend of dat een teveel aan deze vitamine schadelijk is. Een teveel komt ook nauwelijks voor. Mensen die medicijnen gebruiken, zoals bloedverdunners of antistollingsmiddelen, moeten voorzichtig zijn met supplementen van deze vitamine.
Supplementen voor deze vitamine wordt aangeboden in verschillende vormen: tabletten, capsules en druppels van merken zoals Vitals, NOW en Orthica.
Bronvermelding: *www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx
Filters