Co-enzym Q10
29 resultaten
Wat is Co enzym Q10?
Co-enzym Q10 (ook wel CoQ10, Q10 of ubiquinone genoemd) is een vitamine-achtige stof die door het menselijk lichaam aangemaakt wordt. De stof zit ook in voeding zoals vette vis (zalm, tonijn etc.) , orgaanvlees (lever enz.) en volle granen. Het is op de markt verkrijgbaar als voedingssupplement. Q10 speelt een belangrijke rol in de energieproductie van de cellen en is een antioxidant. Dat is een stof die oxidatie tegengaat en dus de vorming van vrije radicalen in ons lichaam.
De vitamine-achtig stof komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Via de voeding nemen we dagelijks circa 3-5 milligram op. Relatief rijke bronnen zijn orgaanvlees (vooral) lever, vis (sardines, ansjovis, makreel, zalm) en gevogelte.
Co enzym Q10 werking
De vitamine-achtige stof ondersteunt de pompwerking van de hartspier door verbetering van de energieproductie in de hartspiercellen en beschermt daarnaast het hart tegen oxidatieve beschadiging. Aangezien het hart veel energie verbruikt is het erg gevoelig voor een Q10 tekort.
Doordat de co-enzym zorgt voor recycling van vitamine E, komt deze opnieuw beschikbaar als antioxidant.
Bron: https://www.orthokennis.nl/artikelen/co-enzymq10
Filters