Wat is Vitamine E?
*Vitamine E (tocoferol) is een belangrijke vetoplosbare antioxidant uit voedsel. Deze vitamine is een verzamelnaam en bestaat uit verschillende stoffen, zoals alfa-, beta- of deltatocoferol. De alfatocoferol is de belangrijkste vorm en de cellen nemen deze stof het beste op.
De vitamine zit voornamelijk in:
- Zonnebloemolie
- Halvarine en margarine
- Brood
- Noten en zaden
- Groenten en fruit
De vitamine breekt af als het wordt verhit, maar er blijft voldoende over in eten en drinken.
Waar is Vitamine E goed voor?
*Deze vitamine draagt bij aan onderstaande punten:
- Ondersteuning van de stofwisseling
- Bescherming van organen, weefsel en ogen
- Bescherming van bloedvaten en cellen
Vitamine E tekort: wat zijn de symptomen?
Als je een gezonde en gevarieerde voeding hanteert, krijg je voldoende binnen en is het haast onmogelijk om een tekort te creëren. *Bij ernstige stoornissen kan een tekort ontstaan, dit kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en neurologische symptomen.
Een te hoog gehalte van deze vitamine komt alleen voor als er langere tijd een hoge dosering supplement is gebruikt. Via voeding kan je niet te veel aan deze vitamine binnenkrijgen.
De vitamine E supplementen zijn verkrijgbaar in capsules en druppels, van onder andere het merk Vitals, Orthica en AOV.
Bronvermelding: *www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx