Wat is vitamine E en waar is het goed voor?
*Vitamine E (tocoferol) is een belangrijke vetoplosbare antioxidant uit voedsel. Vitamine E is een verzamelnaam en bestaat uit verschillende stoffen, zoals alfa-, beta- of deltatocoferol. De alfatocoferol is de belangrijkste vorm en de cellen nemen deze stof het beste op.
Vitamine E zit voornamelijk in:
- Zonnebloemolie
- Halvarine en margarine
- Brood
- Noten en zaden
- Groenten en fruit
De vitamine breekt af als het wordt verhit, maar er blijft voldoende over in eten en drinken.
*Vitamine E draagt bij aan:
- Ondersteuning van de stofwisseling
- Bescherming van organen, weefsel en ogen
- Bescherming van bloedvaten en cellen
Vitamine E tekort: wat zijn de symptomen?
Als je een gezonde en gevarieerde voeding hanteert, krijg je voldoende binnen en is het haast onmogelijk om een tekort te creëren. *Bij ernstige stoornissen kan een tekort ontstaan, dit kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en neurologische symptomen.
Een te hoge vitamine E-gehalte komt alleen voor als er een langere tijd een hoge dosering supplement is gebruikt. Via voeding kan je niet te veel aan deze vitamine binnenkrijgen.
De vitamine E supplementen zijn verkrijgbaar in capsules en druppels, van onder andere het merk Vitals, Orthica en AOV.
Bronvermelding: *www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx