Wat is vitamine A?
Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in vet en belangrijk is voor een gezonde huid, haar en nagels. Daarnaast draagt het ook bij aan een normale groei, het afweersysteem en werking van de ogen. Vitamine A zit voornamelijk in dierlijke producten. De vitamine wordt toegevoegd aan bak- en braadproducten en halvarine. Een tekort kan bijvoorbeeld ontstaan als je geenhalvarine, bak- en braadproducten of andere dierlijke producten gebruikt. Groenten en fruit worden in het lichaam omgezet naar vitamine A.
Vitamine A en zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat het lichaam niet te veel vitamine A binnenkrijgt. Dit kan invloed hebben op de ontwikkelingen van de baby en is er een kans op aangeboren afwijkingen. Leverpoducten, zoals paté en smeerleverworst, bevatten veel van deze vitamine. Het advies is om deze producten niet te eten tijdens de zwangerschap.
Juiste inname vitamine A
Een teveel aan vitamine A kan ontstaan als je vaak leverproducten eet. Een teveel aan deze vitamine kan een vergiftiging veroorzaken. Dit uit zich vaak in hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en een afwijking aan de ogen.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid veroorzaken. Om gezond te blijven is de dagelijkse aanbeveling voor een volwassen man 800 microgram en voor een volwassen vrouw 680 microgram. Een vitamine A supplement kan hierbij helpen, verkrijgbaar in druppels en capsules
Bronvermelding: *www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a