Waar zijn antioxidanten goed voor?
Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die agressief kunnen zijn en in sommige gevallen schade kunnen toebrengen. Antioxidanten die het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk en beschermen je lichaam tegen ziektes.
Vrije radicalen kunnen ontstaan bij een normale stofwisseling, maar ook bij het zonnen en roken.
Antioxidanten in voeding
Vitamine E en C en spoorelementen, zoals seleen en zink, hebben een antioxidante werking. In de cellen hebben ze een belangrijke werking en is aangetoont dat ze vrije radicalen wegnemen.
Bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon krijg je doorgaans voldoende antioxidanten binnen. Antioxidanten zijn onder meer te vinden in de volgende voedingsmiddelen:
- Chocolade
- Noten
- Volkoren granen
- Olijfolie
- Zeevruchten
- Gevogelte
- Fruit: druiven, granaatappel, rozijnen, bosbessen, frambozen, aardbeien
- Groenten: Boerenkool, spinazie, broccoli, bieten, aubergine en rode uien
Antioxidanten worden soms ook toegevoegd als hulpstof aan voedingsmiddelen. De stoffen zijn te herkennen aan E-nummers. De belangrijkste toegestane antioxidanten in voedingsproducten zijn: vitamine C, vitamine E verbindingen en ascorbinezuur.
De supplementen zijn verkrijgbaar in capsules en tabletten van o.a. het merk Orthica en CellCare.
Bronvermelding: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx