Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die ontstaan bij normale lichaamsprocessen, zoals ademhalen of het afbreken van voedsel. Ze kunnen ook worden gevormd door externe factoren, zoals blootstelling aan vervuiling, UV-straling, of roken.
Wat doen antioxidanten?
Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die agressief kunnen zijn en in sommige gevallen schade kunnen toebrengen. De stoffen die het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk en beschermen je lichaam tegen ziektes.
Vrije radicalen kunnen ontstaan bij een normale stofwisseling, maar ook bij het zonnen en roken.
Antioxidanten voeding
Vitamine E en C en spoorelementen, zoals seleen en zink, hebben een antioxidante werking. In de cellen hebben ze een belangrijke werking en is aangetoond dat ze vrije radicalen wegnemen.
Bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon krijg je doorgaans voldoende van deze stoffen binnen. Ze zijn onder meer te vinden in de volgende voedingsmiddelen:
- Chocolade
- Noten
- Volkoren granen
- Olijfolie
- Zeevruchten
- Gevogelte
- Fruit: druiven, granaatappel, rozijnen, bosbessen, frambozen, aardbeien
- Groenten: Boerenkool, spinazie, broccoli, bieten, aubergine en rode uien
Antioxidanten worden soms ook toegevoegd als hulpstof aan voedingsmiddelen. De stoffen zijn te herkennen aan E-nummers. De belangrijkste toegestane in voedingsproducten zijn: vitamine C, vitamine E verbindingen en ascorbinezuur.
De supplementen zijn verkrijgbaar in capsules en tabletten van o.a. het merk Orthica en CellCare.
Bronvermelding: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx