Selenium speelt een belangrijke rol in het behoud van een goede gezondheid. Het werkt als een antioxidant en beschermt cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze onstabiele moleculen kunnen cellen beschadigen en ziektes veroorzaken zoals kanker, hartziekten en Alzheimer. In dit artikel vertellen we je er graag meer over!
Waar zit selenium in?
Selenium is een belangrijk mineraal dat in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt, zoals vis, schaaldieren, gevogelte, mager vlees, eieren, zuivelproducten, noten en zaden. Het gehalte van dit mineraal in deze voedingsmiddelen kan variëren afhankelijk van de bodem waarin de gewassen groeien, omdat planten selenium uit de bodem opnemen. Het is dus belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben om voldoende van dit belangerijke mineraal binnen te krijgen.
Waar is selenium goed voor?
Selenium is voor verschillenden zaken in het lichaam belangrijk:
- Antioxidante werking
Selenium speelt een essentiële rol in enzymen, zoals glutathion peroxidase, die ons lichaam helpen om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Dit beschermt onze cellen en weefsels tegen oxidatieve schade.
- Schildklierfunctie
Daarnaast speelt de mineraal een belangrijke rol in de omzetting van schildklierhormonen. Het is essentieel voor het behoud van een goede schildklierfunctie, wat van cruciaal belang is voor de regulering van de stofwisseling en algemene gezondheid.
- Immuunsysteem
Ook is het essentieel voor een gezond immuunsysteem en kan het ondersteunen bij het bestrijden van infecties.
- Reproductieve gezondheid
De mineraal is voor zowel voor mannen als bij vrouwen belangrijk. Het speelt een rol in de vruchtbaarheid en reproductieve gezondheid van beide.
Het is van essentieel belang om genoeg selenium in je dieet te hebben om deze vitale functies te ondersteunen. Echter is het belangrijk om te vermijden dat er te veel hiervan wordt geconsumeerd, aangezien dit een schadelijke werking kan hebben. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen varieert per land, maar over het algemeen ligt dit tussen de 55 en 70 microgram per dag. Als er een tekort wordt vermoed, is het aanbevolen om voedingssupplementen alleen onder toezicht van een zorgverlener te gebruiken.
Tekort aan selenium
Een selenium tekort is zeldzaam in ontwikkelde landen, maar kan voorkomen bij mensen met slechte voeding of bepaalde medische aandoeningen, zoals schildklierproblemen. Een tekort kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals spierzwakte, vermoeidheid, hartproblemen en schildklierproblemen. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat te veel selenium ook kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder misselijkheid, braken, diarree en haaruitval.
Selenium supplementen
Wil je extra selenium innemen? Bij 123vitamines is het bestellen van selenium supplementen erg eenvoudig. Bekijk het brede assortiment aan producten en merken die aan jouw specifieke behoeften voldoen. Of je nu de voorkeur geeft aan selenium in de vorm van tabletten, capsules of andere supplementen, hier vind je zeker iets wat bij je past. Let bij jouw keuze vervolgens goed op de dosering.
Vergeet niet dat het verstandig is om altijd eerst met een zorgverlener te overleggen voordat je begint met een nieuwe voedingssupplementen routine. Op deze manier kan er rekening gehouden worden met jouw individuele behoeften en kan er bepaald worden welke dosering het meest geschikt is.