Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt bij verschillende biologische processen in ons lichaam. Maar wat doet het precies? Aan de hand van dit artikel vertellen wij je er graag meer over!
Wat is magnesium precies?
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in zowel de natuur als in diverse voedingsmiddelen. Ons lichaam heeft hiervan een grote hoeveelheid nodig. Om voldoende magnesium binnen te krijgen is het dan ook van belang om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan dit mineraal. Voorbeelden hiervan zijn:
- Noten en zaden (amandelen, cashewnoten, zonnebloempitten etc.)
- Groene bladgroenten (spinazie, boerenkool etc.))
- Peulvruchten (voornamelijk bonen en linzen)
- Volle granen (havermout, quinoa, etc.)
- Vis (voornamelijk zalm en makreel)
Waar is magnesium goed voor?
Zoals benoemd brengt de inname van deze mineraal verschillende voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij een aantal belangrijke hiervan onder elkaar gezet:
1. Goed voor de werking van de spieren
Een van de meest opvallende functies van magnesium is de rol bij de werking van de spieren. Zo is het essentieel voor het goed functioneren van zowel skeletspieren als gladde spieren, zoals die in ons hart. Zonder voldoende magnesium kunnen spieren niet goed samentrekken, wat kan leiden tot krampen en spierzwakte.
2. Gezondheid van het zenuwstelsel
Magnesium speelt een cruciale rol bij de overdracht van zenuwimpulsen in ons lichaam. Het helpt bij het reguleren van neurotransmitters, die verantwoordelijk zijn voor de communicatie tussen zenuwcellen. Hierdoor kan magnesium de zenuwfunctie ondersteunen en bijdragen aan een gezond zenuwstelsel.
3. Goed voor het celdelingsproces
Een andere belangrijke functie is dat magnesium bijdraagt aan de aanmaak van cellen en weefsels.
4. Energieproductie
Magnesium is betrokken bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiebron van ons lichaam. Zonder voldoende van dit mineraal kunnen cellen niet efficiënt ATP produceren, wat kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
5. Draagt bij aan het behoud van sterke botten
Hoewel calcium vaak in de schijnwerpers staat als het gaat om botgezondheid, speelt magnesium ook een belangrijke rol. Het is nodig voor de activatie van vitamine D, die op zijn beurt calcium helpt opnemen in de botten. Een tekort hieraan kan dus indirect leiden tot verzwakte botten.
Magnesium tekort
Een tekort aan deze belangrijke mineraal zal niet snel voorkomen, aangezien deze onderdeel is van een grote hoeveelheid voedingsmiddelen. Echter kan een tekort wel ontstaan op het moment dat nieren en/of darmen niet naar behoren functioneren.
Magnesium aanvullen met supplementen
Wanneer het lichaam niet voldoende magnesium uit de voeding haalt, kunnen supplementen helpen om de benodigde niveaus te herstellen, wat kan leiden tot verbeteringen in energie, slaapkwaliteit, en algemeen welzijn. Echter, het is belangrijk om te overleggen met een gezondheidsprofessional voordat men begint met het nemen van magnesiumsupplementen, aangezien een overmaat hiervan ook negatieve gezondheidseffecten kan hebben.