Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 (ook wel cobalamine genoemd) is een essentiële voedingsstof die een breed scala aan belangrijke functies in ons lichaam vervult. Het is dan ook van belang om te weten in welke voeding deze vitamine veel terugkomt. In dit artikel vertellen we je hier daarom graag meer over en bespreken we de rol van aanvullende B12 supplementen. Lees mee!

Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 speelt een essentiële rol bij verschillende lichaamsprocessen. De vitamine werkt samen met foliumzuur en heeft diverse functies in het lichaam. Een belangrijke rol is dat het van belang is voor de vorming van rode bloedcellen. Daarnaast heeft deze vitamine een gunstige invloed op het celdelingsproces en helpt het energie vrij te maken uit voeding. 

Naast al deze fysieke voordelen draagt vitamine B12 ook bij tot een normale psychologische functie. Dit wil zeggen dat het goed is voor de gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, het geheugen en een goede geestelijke balans. 

Vitamine B12 voeding

Gezien de voordelen is het belangrijk om goed in beeld te hebben in welke voeding deze vitamine voorkomt. Zo komt deze essentiële voedingsstof voornamelijk voor in dierlijke producten, aangezien dit vaak is gebonden aan dierlijke eiwitten. Je kunt hierbij denken aan de volgende voedingsbronnen:

  • Gehakt
  • Dierlijke organen als lever of nieren
  • Tonijn
  • Zalm
  • Mosselen
  • Sardientjes
  • Zuivelproducten
  • Eieren

De toegevoegde waarde van vitamine B12 supplementen

Vitamine B12 supplementen zijn er op gericht om eventuele tekorten van deze essentiële voedingsstof aan te vullen. Haal je dus niet genoeg hiervan uit je voeding? Dan kun je er voor kiezen om deze voedingsstof aan te vullen door middel van een supplement. Hoewel de vitamine van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in de alinea hierboven benoemd, kunnen bepaalde groepen mensen moeite hebben om voldoende B12 uit hun dieet te halen. Dit geldt met name voor vegetariërs en veganisten, oudere volwassenen, personen met spijsverteringsproblemen en vrouwen tijdens de zwangerschap of borstvoeding-periode. 

Bron: https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase