Waar is vitamine c goed voor

Vitamines zijn de bouwstenen van een gezond lichaam en spelen een cruciale rol bij het in stand houden van de algehele gezondheid. Er is dan ook niks gelogen aan het feit dat je van kinds af aan al hoorde dat je gezond moet eten om daarmee de essentiële vitamines binnen te krijgen. Eén van de meest belangrijke hiervan is vitamine C. In dit artikel vertellen we je daarom graag meer over deze vitamine en gaan we dieper in op de voordelen die het biedt voor onze gezondheid. Lees meer! 

Wat is vitamine C precies?

Vitamine C (ook bekend als ascorbinezuur) is een in water oplosbare vitamine die in ons hele lichaam voorkomt en behoort tot de belangrijkste van zijn soort. De vitamine heeft een antioxidant functie welke belangrijk is voor gezonde cellen en weefsels. 

Aangezien het lichaam zelf deze vitamine niet aanmaakt, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de juiste voeding wordt gegeten om daarmee toch voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Je kunt dit dan ook terugvinden in voedingsmiddelen zoals o.a. groenten, fruit, aardappelen en diverse koolsoorten. Lukt het je niet om dit uit voedingsmiddelen te halen? Dan kun je ook kiezen voor vitamine c supplementen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals bruistabletten, kauwtabletten of capsules. 

Vitamine C voordelen 

Nu je op de hoogte bent van het feit dat vitamine c in het algemeen dus erg belangrijk is voor het lichaam, is het tijd om erachter te komen waar deze vitamine precies goed voor is. Hieronder hebben wij hier een aantal van onder elkaar gezet: 

 • De vitamine draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de bloedvaten;
 • De vitamine draagt bij aan het behoud van sterke botten;
 • De vitamine draagt bij aan de aanmaak/opbouw van kraakbeen;
 • De vitamine draagt bij aan een normale energiestofwisseling;
 • De vitamine draagt bij aan de instandhouding van een normale huid;
 • De vitamine draagt bij aan de verbetering van ijzeropname;
 • De vitamine draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem;
 • De vitamine draagt bij aan een sterk gebit;
 • De vitamine draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid;
 • De vitamine draagt bij aan een normale werking van zenuwen;
 • De vitamine draagt bij aan een heldere geest.

De rol van supplementen bij een vitamine C tekort

Wanneer je te maken krijgt met een tekort aan vitamine C, kunnen supplementen hiervoor uitkomst bieden. Ze zijn een handige en effectieve oplossing voor onder andere mensen met dieetbeperkingen, zoals bijvoorbeeld vegetariërs of veganisten. Ondanks dat het streven naar een gebalanceerd dieet in dit soort situaties de beste oplossing blijft, kunnen deze supplementen gezien worden als een waardevolle aanvulling bij een vitamine C tekort. Overleg met een zorgverlener de juiste dosering en houdt hierbij rekening met mogelijke interacties met andere medicijnen of aandoeningen.

In de webshop van 123vitamines.nl vind je een uitgebreid aanbod aan supplementen van verschillende merken. Bestel snel & gemakkelijk online en profiteer van een gratis verzending bij bestellingen vanaf €59,95*!

Bron: https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase