
Een stijve nek; het overkomt ons allemaal weleens. Je wordt wakker en ineens kun je je hoofd nauwelijks draaien. Of je zit wat te lang achter de computer en merkt dat je nek begint te zeuren. Een stijve nek kan ontzettend vervelend en pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. In deze blog deelt oma haar beste tips om snel van die vervelende nekklachten af te komen.
Wat te doen bij stijve nek?
Een stijve nek ontstaat meestal doordat spieren in je nek zich vastzetten. Dit kan gebeuren door een verkeerde houding, stress, een verkeerde slaaphouding of door kou. In veel gevallen is het gelukkig onschuldig, maar wel ontzettend vervelend. In deze blog lees je wat je allemaal kunt doen om je nek weer soepel te krijgen en klachten te verminderen.
Welke klachten heb ik bij een stijve nek?
Een stijve nek herken je aan de volgende klachten:
-
Moeite met het draaien van je hoofd
-
Pijnlijke of gespannen nekspieren
-
Hoofdpijn die uit de nek lijkt te komen
-
Een zeurend gevoel in je schouders
-
Soms uitstralende pijn naar je bovenrug of armen
Meestal trekt een stijve nek binnen een paar dagen vanzelf weer weg. Toch kan het in sommige gevallen wat langer aanhouden, zeker als je niet aan de oorzaak doet. Daarom is het belangrijk om je nek de juiste aandacht te geven.
Warmte helpt
Een van de eenvoudigste en meest doeltreffende tips is het gebruiken van warmte. Warmte zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat de doorbloeding beter op gang komt. Dit helpt om de verkrampte spieren in je nek los te maken. Hoe kun je warmte toepassen? Leg bijvoorbeeld een warme kruik of pittenzak op je nek. Of neem een warme douche en laat het warme water op je nek stromen. Je kan ook een warmtepleister gebruiken voor langdurige warmte op de juiste plek. Warmte kan direct verlichting geven en helpt je om de bewegelijkheid van je nek terug te krijgen.
Een massage
Een massage kan wonderen doen voor een stijve nek. Vraag iemand om je nek zachtjes te masseren of doe het zelf als dat beter uitkomt. Let wel op dat je dit op een rustige en zachte manier doet:
-
Masseer met zachte, ronddraaiende bewegingen
-
Gebruik je vingers of een massage-apparaat voor extra comfort
-
Begin laag in de nek en werk langzaam omhoog richting het hoofd
Je kunt ook zelf je nek masseren door zachtjes met je vingertoppen druk uit te oefenen en cirkelvormige bewegingen te maken. Dit stimuleert de doorbloeding en helpt gespannen spieren ontspannen.
Verzachtende oliën
Naast warmte en massage zijn er ook speciale verzachtende oliën die je kunt gebruiken om nekklachten te verminderen. Deze oliën zorgen voor ontspanning en werken vaak ook licht ontstekingsremmend. Denk bijvoorbeeld aan:
-
Lavendelolie
-
Eucalyptusolie
Breng een klein beetje olie aan op je handen, wrijf ze warm en masseer dit zachtjes in je nek. Let op dat je niet te veel olie gebruikt. Een paar druppels zijn voldoende voor een groot effect.
Spieren sterken maken
Wist je dat een stijve nek vaak terugkomt doordat je nekspieren te zwak zijn? Door je spieren sterker te maken, kun je dit voorkomen. Je kan je spieren sterker maken door de dag te beginnen met wat eenvoudige oefeningen:
-
Draai langzaam je hoofd van links naar rechts
-
Kantel je hoofd voorzichtig noor voren en naar achteren
-
Trek je schouders op en laat ze langzaam weer zakken
Door dagelijks je nekspieren te bewegen en te versterken, worden ze soepeler en minder vatbaar voor pijntjes.
Ook magnesium kan je hierbij helpen. Magnesium staat bekend om zijn ontspannende werking op spieren en kan krampen en stijve spieren verminderen. Zeker als je vaak last hebt van stijve nekspieren kan een magnesium supplement uitkomst bieden.
Een stijve nek is vervelend, maar meestal goed te verhelpen met de juiste aanpak. Door warmte, massage, verzachtende oliën en spierversterkende oefeningen kom je vaak al een heel eind. En vergeet niet om je spieren extra te ondersteunen met magnesium, zodat ze ontspannen blijven en de klachten minder snel terug keren.
Bij 123vitamines bestel je eenvoudig en voordelig je favoriete supplementen om nekpijn te helpen voorkomen of te verminderen. Zo geef je je lichaam precies was het nodig heeft om soepel en pijnvrij te blijven.