Oorsuizen? Oma weet raadt

Een vervelende piep, suis of fluittoon in je oor terwijl alles om je heen stil is, oorsuizen kan behoorlijk vervelend zijn. Je bent niet de enige die het weleens ervaar, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Bijvoorbeeld na een avondje uit, een concert of een festival. Maar wat als dat geluid niet meer weggaat? Als het blijft, dag in dag uit? In deze blog lees je wat oorsuizen precies is, waar het vandaan komt, en het belangrijkste wat je er tegen kunt doen. Want ja hoor, ook tegen oorsuizen weet oma raadt! 

Wat is oorsuizen? 

Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is het horen van geluid zonder dat er een geluidsbron in je omgeving aanwezig is. Je hoort iets, maar het is er niet echt. De één hoort een hele hoge piep, de ander een laag gebrom, een zoemend geluid of een suis. Het verschilt van persoon tot persoon wat je hoort. En nee, het is geen inbeelding. Je hersenen krijgen echt een geluidssignaal binnen, maar dat komt vanuit je gehoororgaan zelf. 

Zo´n 20% van de Nederlandse heeft last van oorsuizen. Voor sommigen duurt het een paar minuten, bijvoorbeeld als je naar harde muziek heb geluisterd. Voor anderen kan het dagen, weken of zelfs levenslang aanhouden. 

Een vraag die veel wordt gesteld is of tinnitus hetzelfde is als oorsuizen? in de praktijk worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Oorsuizen is het symptoom, tinnitus is de medische naam ervoor. En niet voor iedereen is het dus hetzelfde. Het geluid, de toonhoogte en het ritme kunnen per persoon sterk variëren. 

Oorsuizen oorzaak 

Oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben. De bekendste is blootstelling aan hard geluid, denk aan concerten, machines of koptelefoons op het hoogste volume. Maar er zijn meer oorzaken mogelijk: 

  • Gehoorschade door harde geluiden

  • Oorsmeerprop of verstopping in het oor

  • Problemen met de bloeddruk of doorbloeding

  • Bijwerken van medicijnen

  • Stress en angst

  • Kaak- of nekproblemen

  • Aandoeningen van het binnenoor

Sommige dingen kunnen de oorsuizen erger maken zoals cafeïne, alcohol, vermoeidheid, maar vooral stress is een bekende trigger. Als de oorsuis levenslang aanhoudt kan dit voor veel mensen hun dagelijks leven flink beïnvloeden. Dit kan leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en stress. 

Iedereen kan op elke leeftijd last krijgen van oorsuizen, maar ze komen vaker voor bij ouderen. Maar ook bij mensen die werken in lawaaierige omgevingen of festivalgangers die vaak bij harde geluidsinstallaties staan. Bovendien kunnen mensen met een hoge bloeddruk, gehoorverlies of infecties een hoger risico lopen op oorsuizen. 

Oorsuizen in bed

Oorsuizen lijkt in bed vaak erger te worden. Hoe komt dat? Eigenlijk een heel simpel antwoordt, namelijk omdat het dan stil is. Er zijn dan geen andere geluiden om je af te leiden, waardoor het suizen of piepen extra opvalt. 

Wat kun je doen als je in bed last hebt van oorsuizen? 

  • Zet een zachte achtergrondgeluid aan, zoals natuurgeluiden 

  • Gebruik een ventilator om afleiding te creëren

  • Probeer ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan

  • Mediteer of focus je op je ademhaling om rustiger te worden

Wil je weten of je echt last hebt van tinnitus? Ga dan naar de huisarts. Die kan je doorverwijzen voor een gehoortest of onderzoek bij een audioloog. Tijdens zo´n test wordt gekeken naar je gehoor en hoe je oorsuizen ervaart. 

Wat te doen tegen oorsuizen? 

Oorsuizen voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je oren dus goed! Ga je naar een festival, een concert of plek met veel lawaai? Draag dan goede oordoppen. Zo voorkom je schade aan je gehoor en beperk je het risico op oorsuizen. 

Een andere mogelijke oorzaak is oorsmeer. Soms hoor je minder goed omdat je gehoorgang verstopt zit. Laat dit checken bij de huisarts. Een simpele uit spuitbeurt kan al enorm helpen. 

Andere tips die kunnen helpen: 

  • Zet zachte achtergrondmuziek aan als het suizen storend is

  • Overweeg een gehoorapparaat, zeker als het suizen samengaat met gehoorverlies. 

  • Vermijd stress, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ontspanning is echt belangrijk. 

  • Plan bewust rustmomenten in, ga even wandelen, mediteren of gewoon rustig ademhalen om je stress en angst te verminderen. 

En vergeet niet oorsuizen is iets waar veel mensen mee leven. Sommige mensen vinden hun eigen manieren om ermee om te gaan. Lukt dat niet goed? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Er kunnen onderliggende problemen zijn die aangepakt moeten worden en dat is niet iets om je voor te schamen. 

123vitamines helpt je bij oorsuizen 

Naast gehoorbescherming en advies, vind je bij 123vitamines ook supplementen die kunnen helpen bij ontspanning en stressvermindering – twee belangrijke triggers bij oorsuizen. Denk aan magnesium, B-vitamines of natuurlijke rustgevers. Bestel ze eenvoudig online en geef je lichaam net dat beetje extra ondersteuning.

MagnesiumVitamine b