Laag kalium, wat nu?

Kalium is een essentieel mineraal met een cruciale rol in ons lichaam. Het is vooral bekend voor het ondersteunen van de hartfunctie, het reguleren van de vochtbalans en het ondersteunen van de spierfunctie. Maar wat gebeurt er als je een laag kaliumgehalte (hypokaliëmie) hebt? In dit artikel vertellen we je er alles over! 

Oorzaken van laag kalium

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een laag kaliumgehalte kan hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is onvoldoende inname van kalium via de voeding. Daarnaast kan ook langdurig gebruik van bepaalde medicijnen tot verhoogd kaliumverlies leiden. Ook chronische aandoeningen zoals nierziekte, spelen een rol in het verlagen van kaliumniveaus. Bovendien kan overmatig zweten, diarree of braken ook bijdragen aan een laag gehalte.

De symptomen van een laag kaliumgehalte variëren en kunnen soms subtiel zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:

  1. Spierzwakte en krampen.
  2. Vermoeidheid en lethargie.
  3. Hartritmestoornissen.
  4. Spijsverteringsproblemen.
  5. Een tintelend gevoel of gevoelloosheid.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze symptomen, vooral als ze aanhouden.

Kalium tekort behandeling

Als je vermoedt dat je een laag kaliumgehalte hebt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Afhankelijk van de ernst en onderliggende oorzaak wordt een behandeling gekozen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld: 

  1. Kaliumsupplementen (indien voorgeschreven door een arts)
  2. Veranderingen in het dieet (verhoogde inname van kaliumrijk voedsel)
  3. Aanpassing van medicijnen die het kaliumgehalte beïnvloeden (in overleg met een arts).

Een laag kaliumgehalte kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid, maar door bewust te zijn van de symptomen en de juiste stappen te ondernemen kun je je kaliumspiegels in balans houden. Raadpleeg ten alle tijden een arts om medisch advies hierover in te winnen! 

Supplementen kopen bij 123vitamines.nl! 

Ben je op zoek naar naar kaliumsupplementen van goede kwaliteit? Bekijk dan snel ons uitgebreide assortiment en bestel veilig en snel online. Je profiteert bij ons al van een gratis verzending bij bestellingen vanaf €74,75! Meer informatie nodig? Neem contact met ons op!