Psylliumvezels

De populariteit van Psylliumvezels in de voedingsvezel-wereld neemt toe. Maar wat zijn deze vezels precies en waarom worden ze steeds vaker genoemd? Aan de hand van deze blog gaan we hier graag dieper op in en vertellen we onder andere meer over waarom ze een zinvolle toevoeging aan je dieet kunnen zijn!

Wat zijn Psylliumvezels? 

Psylliumvezels, ook bekend als psyllium husk, zijn een soort oplosbare vezels die worden gewonnen uit de zaden van Plantago ovata, een plant die voornamelijk in India groeit. Deze vezels zijn bekend om hun vermogen om water te absorberen en zo een gelachtige substantie te vormen.

Wat doen Psylliumvezels?

Psylliumvezels hebben het vermogen om water te absorberen en te veranderen in gel. Hierdoor zijn ze een waardevol hulpmiddel bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Wanneer je deze vezels eet, vermengen ze zich met de vloeistoffen in je spijsverteringskanaal en zwellen ze op. Dit kan helpen om de ontlasting te verzachten en de doorgang door de darmen makkelijker te maken, waardoor verlichting kan worden geboden bij constipatie. En daar blijft het niet bij...

Het nut van psylliumvezels gaat verder dan alleen het verzachten van constipatie. Het kan ook nuttig zijn bij diarree, doordat het overtollig vocht absorbeert en de ontlasting dikker maakt. Dit evenwichtige effect op de stoelgang maakt psylliumvezels ideaal voor het behouden van een regelmatige en gezonde darmfunctie. Ook hebben zij het vermogen om cholesterol te verlagen. Dankzij de oplosbare vezels hechten ze zich in de darmen aan cholesterol, waardoor het niet in de bloedbaan wordt opgenomen. Dit kan leiden tot lagere cholesterol niveaus en een verminderd risico op hartaandoeningen.

Waar zijn Psylliumvezels goed voor? 

Psylliumvezels hebben diverse gunstige effecten op de gezondheid, voornamelijk gerelateerd aan de spijsvertering en het cardiovasculaire systeem. De belangrijkste functies en voordelen hebben we hieronder opgesomd:

- Verbetering van de Spijsvertering
Psylliumvezels absorberen water in het spijsverteringsstelsel, waardoor ze opzwellen en een gelachtige massa vormen. Dit helpt de stoelgang te verzachten en vergemakkelijkt een soepele passage door de darmen, wat nuttig is bij de behandeling van constipatie.

- Regulatie van de Stoelgang
Deze vezels kunnen zowel bij diarree als bij constipatie helpen. Ze voegen bulk toe aan de ontlasting bij diarree en verzachten de ontlasting bij constipatie.

- Verlaging van het Cholesterol
Psylliumvezels kunnen het LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol) verlagen door de opname van cholesterol in de darmen te verminderen, wat gunstig is voor de hartgezondheid.

- Bloedsuikerbeheersing
Door hun vermogen om langzamer te verteren, kunnen psylliumvezels helpen de bloedsuikerspiegel na het eten te stabiliseren, wat vooral gunstig is voor mensen met diabetes type 2.


Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het innemen van psylliumvezels, omdat ze veel vocht absorberen. Ook is het aan te raden om de inname geleidelijk te verhogen om eventuele bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel of gasvorming te minimaliseren. Zoals bij elk voedingssupplement is het raadzaam om met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je psylliumvezels aan je dieet toevoegt.

 

Hoe voeg je Psylliumvezels toe aan je dieet?

Er zijn verschillende manieren om psylliumvezels aan je dieet toe te voegen. Een populaire methode is het gebruik van psylliumvezels supplementen die verkrijgbaar zijn in poeder- of capsulevorm. Deze supplementen zijn handig en kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan water, sap, smoothies of voedsel. 

Bij 123vitamines.nl kun je terecht voor een selectie van hoge kwaliteit. Bestel gemakkelijk en snel vanuit huis en ontvang je bestelling binnen no-time in huis!