Hoe snel werkt vitamine b12 tabletten?

Aangezien een relatief groot deel van alle Nederlanders tussen de 26 en 83 jaar over een B12 tekort beschikt, worden er steeds vaker vitamine B12 tabletten gebruikt om deze tekorten aan te vullen. Maar hoelang duurt het voordat deze tabletten werken? En welke verschillende soorten bestaan er? Wij vertellen je er in dit artikel graag meer over!  

Na hoelang werken B12 tabletten?

De werkzaamheid en de tijd die nodig is om de effecten van vitamine B12-tabletten op te merken, hangen af van verschillende factoren. Je kunt hierbij denken aan onder andere de ernst van het B12-tekort, de dosering van de supplementen, en individuele verschillen in hoe het lichaam de vitamine absorbeert en gebruikt.

Bij personen met een mild tot matig vitamine B12-tekort kunnen de symptomen van vermoeidheid, zwakte, en andere gerelateerde klachten binnen enkele dagen tot weken na aanvang van de inname van supplementen verbeteren. Voor personen met een ernstig tekort kan dit soms langer duren. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat vitamine b12-supplementen het beste werken wanneer ze worden genomen zoals voorgeschreven door een gezondheidsprofessional. Vermoed je een B12-tekort? Dan is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en aanbevelingen voor behandeling. Dit is vooral belangrijk omdat een tekort dat niet wordt behandeld kan leiden tot ernstige neurologische problemen en/of andere gezondheidscomplicaties.

Soorten B12 tabletten

Er zijn verschillende soorten vitamine B12-tabletten beschikbaar. Deze verschillen in de vorm van B12 die ze bevatten en in de manier waarop ze door het lichaam worden opgenomen. De meest voorkomende soorten hebben wij hieronder voor jullie onder elkaar gezet:

 1. Cyanocobalamine
  Dit is een synthetische vorm van vitamine B12 en wordt het meest gebruikt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Cyanocobalamine is stabiel en goedkoop, maar moet door het lichaam worden omgezet in actieve vormen.

 2. Methylcobalamine
  Dit is een natuurlijke vorm van vitamine B12 en komt voor in diverse voedingsmiddelen. Methylcobalamine wordt direct opgenomen door het lichaam, waardoor het een populaire keuze is voor diegenen die supplementen nemen.

 3. Hydroxocobalamine
  Deze vorm wordt vaak toegediend via injecties, maar is ook beschikbaar in tabletvorm. Hydroxocobalamine komt van nature voor in voedingsmiddelen en wordt gemakkelijk omgezet in actieve vormen in het lichaam.

 4. Adenosylcobalamine
  Deze vorm is een actieve vorm van vitamine B12 die van nature in het lichaam voorkomt en wordt ook wel dibencozine genoemd. Adenosyclobamine wordt echter minder vaak in supplementen wordt gebruikt dan de andere vormen.

Vitamine B12 supplementen bestellen

Bij 123vitamines.nl ben je aan het juiste adres voor de aanschaf van vitamine b12 supplementen. Wij bieden dan ook een breed scala aan producten die geschikt zijn voor verschillende behoeften en voorkeuren. Of het nu gaat om cyanocobalamine, methylcobalamine, hydroxocobalamine of adenosylcobalamine... in onze webshop ben je gegarandeerd aan het goede adres!