Wat is quercetine

In de wereld van voedingssupplementen en gezondheidstrends is quercetine een naam die steeds vaker opduikt. Maar wat is het eigenlijk? En waarom wordt het als zo belangrijk beschouwd? In deze blog gaan we dieper in op quercetine, hoe het in je dieet past, wat het voor je gezondheid kan betekenen en waar je het kunt vinden.

De rol van quercetine

Quercetine is een bioactieve plantaardige stof die behoort tot een groep van natuurlijke pigmenten die flavonoïden worden genoemd. Flavonoïden zijn in veel natuurlijke bronnen te vinden, zoals verschillende soorten groenten, fruit, granen, thee en rode wijn. Naast hun rol bij de bescherming tegen UV-straling en plagen, fungeren ze ook als krachtige antioxidanten.

Maar wat zijn flavonoïden dan precies?

Nu je het begrip quercetine inmiddels beter hebt leren kennen, is het de hoogste tijd om om de bouwstenen van deze antioxidant aandachtig te bekijken. We noemden het begrip flavonoïde; een natuurlijke stof die voorkomt in groente en fruit. Heb jij je altijd al afgevraagd hoe groente en fruit aan de mooie kleuren komen? Flavonoïden vormen het antwoord! 

Hoe groter je inname van groenten en fruit is, des te meer diverse flavonoïden je binnenkrijgt. Bovendien fungeert quercetine ook als antioxidant. Antioxidanten omvatten verschillende stoffen die vrije radicalen, schadelijke deeltjes die de cellen van organismen beschadigen, neutraliseren. Op deze manier kunnen ze bijdragen aan de bescherming van cellen in het menselijk lichaam, wat de bevordering van de gezondheid ondersteunt.

Waar zit quercetine in?

Quercetine is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, enkele van de beste bronnen zijn:

 • Rode uien: Deze zijn een van de rijkste voedingsbronnen van quercetine.
 • Appels: Vooral in de schil van appels.
 • Bessen: Zoals bosbessen, cranberries en kersen.
 • Thee: Vooral groene en zwarte thee.
 • Kappertjes: Een onverwachte bron.
 • Bladgroenten: Spinazie en boerenkool

Welke voordelen brengt het met zich mee?

Nu je weet waar quercetine te vinden is, wordt het tijd om erachter te komen waarom dit ingrediënt zo populair is. De belangrijkste redenen hebben wij hieronder alvast opgesomd:

 • Krachtige antioxidant
  Quercetine staat bekend om zijn vermogen om oxidatieve stress te verminderen en de cellen in je lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

 • Ontstekingsremmend
  Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat gunstig kan zijn voor mensen met chronische aandoeningen.

 • Ondersteuning van het immuunsysteem
  Sommige studies suggereren dat quercetine de immuniteit kan stimuleren en helpen bij de bestrijding van ziekteverwekkers.

 • Vermindering van allergieën en hooikoorts
  Quercetine kan symptomen van allergieën en hooikoorts verminderen.

 • Bijdrage aan een gezond hart
  Het kan bijdragen aan een gezond hart door het verbeteren van de bloedvaten en het verlagen van de bloeddruk.


Hoe moet je quercetine innemen? 

Wil je quercetine op een natuurlijke wijze verkrijgen? Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze flavonoïden, zoals uien, appels, bessen, broccoli en thee. Het eten van een gevarieerd dieet met deze voedingsmiddelen kan je helpen om je dagelijkse hoeveelheid quercetine binnen te krijgen. Mocht je niet genoeg binnenkrijgen in je dagelijkse voeding? Dan kun je altijd overwegen om quercetine supplementen te nemen als extra ondersteuning. Het is belangrijk op te merken dat, voordat je besluit om quercetine-supplementen in te nemen, je het beste advies kunt inwinnen bij een zorgverlener of diëtist. Ze kunnen je helpen bepalen of dit supplement geschikt is voor jou en in welke dosering.

Quercetine supplementen zijn in diverse vormen beschikbaar, zoals capsules, tabletten en poeder. De aanbevolen dosering kan per product verschillen, dus het is raadzaam om de instructies op de supplementen verpakking te volgen of om advies te vragen aan een zorgverlener. Meestal kun je quercetine supplementen eenvoudig met water innemen.