Gezondheidseffecten van BCAA’s
BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, dit zijn drie essentiële aminozuren (L-leucine, L-isoleucine en L-valine). De aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Een voldoende hoeveelheid inname van deze stoffen zijn bij de dagelijkse voeding erg belangrijk. Ongeveer 40% van de totale aminozuurinname bestaat uit BCAA’s.
BCAA’s worden als essentieel gezien voor het lichaam. Het kent daarom ook een aantal gezondheidseffecten en zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam. BCAA is onder meer belangrijk voor:
- Opbouw en herstel voor spierherstel
- Minder snelle verzuring van de spieren
- Goed functioneren van de lever en hersenen
- Eiwitsynthese en eiwitstofwisseling
Voeding
De drie aminozuren zitten in grote hoeveelheden in de volgende voedingsmiddelen: vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivel, bonen, noten en zaden
Een mogelijk tekort aan BCAA’s kan je herkennen aan:
- Afname spiermassa en spierkracht
- Gebrek aan energie en uithoudingsvermogen
- Verstoorde glucose-, vet- en stofwisseling
De BCAA aminozuur supplementen zijn verkrijgbaar in capsules en poeder van onder meer het merk VitaKruid en NOW.
Bronvermelding: *https://www.orthokennis.nl/nutrienten/BCAA's