Wat is vitamine E en waar is het goed voor?
*Vitamine E (tocoferol) is een belangrijke vetoplosbare antioxidant uit voeding. Vitamine E is een verzamelnaam en bestaat uit verschillende stoffen. De alfatocoferol is de belangrijkste vorm en de cellen nemen deze stof het beste op.
Vitamine E zit voornamelijk in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, noten, zaden, groenten en fruit.
De hoeveelheid vitamine in voeding neemt sterk af wanneer het wordt verwerkt, maar er blijft voldoende over in eten en drinken.
*Vitamine E draagt bij aan:
- Bescherming van bloedvaten en cellen
- Ondersteuning van de stofwisseling
- Bescherming van organen, weefsel en ogen
De symptomen van een vitamine E tekort
Bij het hanteren van een gezonde en gevarieerde voeding, krijg je voldoende binnen en is het haast onmogelijk om een tekort te creëren. *Bij ernstige stoornissen kan een tekort ontstaan, dit kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en neurologische symptomen. Via voeding kan je niet te veel aan deze vitamine binnenkrijgen.
De vitamine E capsules, van onder andere het merk AOV verkrijgbaar.
Bronvermelding: *www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx