Het verband tussen magnesium en ijzer


Magnesium en ijzer
zijn onmisbare mineralen die essentiële functies in het menselijk lichaam vervullen. Ondanks hun verschillende rollen, bestaat er een fascinerende relatie tussen deze twee voedingsstoffen. In dit artikel leest u meer over de specifieke functies van magnesium en ijzer, hoe ze elkaar beïnvloeden, waarom een gebalanceerde inname van beide van vitaal belang is voor de gezondheid en de rol die supplementen hierin kunnen spelen.

De rol van magnesium 

Magnesium speelt een rol in meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Hieronder benoemen we enkele van de belangrijkste functies:

 • Energieproductie
  Magnesium is onmisbaar voor de productie van ATP, de energie-eenheid van onze cellen.
 • Eiwitsynthese
  Het helpt bij de opbouw van eiwitten uit aminozuren.
 • Spier- en zenuwfunctie
  Magnesium is essentieel voor de optimale werking van spieren en zenuwen, inclusief het hart.

De rol van ijzer

IJzer vervult een cruciale rol in verschillende fysiologische processen. Hieronder benoemen we enkele van de belangrijkste functies:

 • Zuurstoftransport
  IJzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam vervoert.
 • Energieproductie
  IJzer is betrokken bij de energieproductie in cellen door deel te nemen aan de elektronentransportketen.
 • Immuun functie
  IJzer speelt een rol in de groei en differentiatie van immuun cellen, wat essentieel is voor een goed functionerend immuunsysteem.

Hoe magnesium en ijzer samenwerken

Magnesium en ijzer werken op een fascinerende manier samen in het menselijk lichaam. Magnesium is cruciaal voor de opname en het metabolisme van ijzer, terwijl ijzer de absorptie en het gebruik van magnesium bevordert. Deze wederzijdse afhankelijkheid is essentieel voor een gezond metabolisme en draagt bij aan een optimale gezondheid. Hier zijn enkele manieren waarop magnesium en ijzer elkaar beïnvloeden:

 • Absorptie
  IJzer stimuleert de opname en het gebruik van magnesium in verschillende weefsels en organen. Een tekort aan ijzer kan de beschikbaarheid en werking van magnesium negatief beïnvloeden. Deze onderlinge afhankelijkheid is cruciaal voor een gezond magnesium en ijzer metabolisme, en daarmee voor de algehele gezondheid.
 • Enzymatische activiteit
  De mineralen dienen als cofactoren voor verschillende enzymen. Zo is magnesium nodig voor de activiteit van bepaalde enzymen die ook ijzer gebruiken.
 • Cellulaire functie
  Magnesium en ijzer spelen een gezamenlijke rol bij de aanmaak van DNA en de energieproductie, wat cruciaal is voor de groei en het herstel van cellen.

Gezondheidsimplicaties van onbalans

Een onbalans in de inname van magnesium en ijzer kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Zowel een tekort als een overschot van deze mineralen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 • Magnesium tekort
  Een magnesiumtekort kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid, hartkloppingen en slaapproblemen. Het is belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen en aan te pakken.
 • IJzer tekort
  Een ijzertekort kan zich uiten in bleekheid, vermoeidheid, bloedarmoede, concentratieproblemen en een verminderde weerstand. 
 • Teveel magnesium of ijzer
  Een overmatige inname van deze mineralen kan schadelijke effecten hebben. Een teveel aan ijzer kan bijvoorbeeld hemochromatose veroorzaken, een aandoening die leidt tot orgaanschade.

Magnesium en ijzer in voeding

Gelukkig kunnen we magnesium en ijzer in voldoende mate binnenkrijgen via onze voeding. Goede magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere noten, zaden, volkorenproducten, groene bladgroenten en peulvruchten. Deze voedingsbronnen van magnesium zijn belangrijk voor een optimaal functioneren van ons lichaam.

Wanneer het gaat om ijzerrijke voedingsbronnen, springen rood vlees, peulvruchten, donkere chocolade, spinazie en volkoren granen eruit. Deze voedingsmiddelen bevatten een goede hoeveelheid ijzer, dat nodig is voor de aanmaak van hemoglobine en de algehele gezondheid. Door een gevarieerd en evenwichtig dieet te volgen, kun je zorgen voor een adequate inname van zowel magnesium als ijzer.

 

Magnesium en ijzer suppletie

Ondanks een voedzaam dieet kan het soms nodig zijn om extra van deze mineralen in te nemen, bijvoorbeeld bij een verhoogde behoefte of bij bepaalde gezondheidsproblemen. Supplementen kunnen helpen om tekorten aan te vullen en de algehele gezondheid te ondersteunen.

 • Magnesiumsupplementen
  Magnesiumsupplementen komen in verschillende vormen voor, zoals magnesiumcitraat, magnesiumoxide en magnesiumglycinaat. Elke vorm heeft unieke absorptie- en tolerantieniveaus. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je begint met magnesiumsupplementen, vooral als je nierproblemen hebt.
 • IJzersupplementen
  IJzersupplementen zijn beschikbaar in verschillende varianten, waaronder ferrosulfaat, ferrofumaraat en ferroglycinaat. IJzersupplementen kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten en constipatie. Het is essentieel om de voorgeschreven dosering te volgen, aangezien een overmatige inname van ijzer schadelijk kan zijn.

Voor zowel magnesium als ijzersupplementen kunt u terecht bij 123vitamines. Wij bieden een uitgebreid assortiment van beide mineralen. Het is cruciaal om dit onder begeleiding van een gezondheidsprofessional te doen, dus neem contact op met uw arts als u denkt dat u te maken heeft met een tekort. Neem snel een kijkje in onze webshop en vind wat bij u past!