Wat zijn ijzer tabletten bijwerkingen?

IJzer tabletten worden vaak voorgeschreven om ijzertekort en bloedarmoede aan te pakken. Hoewel ze in veel gevallen uiterst effectief zijn, kunnen ze ook diverse bijwerkingen met zich meebrengen. Aan de hand van dit artikel vertellen we hier graag meer over! 

Veel voorkomende maag en darmproblemen 

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van ijzertabletten zijn maagklachten. Veel mensen ervaren misselijkheid, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Dit komt doordat ijzer de maagwand kan irriteren, vooral als het op een lege maag wordt ingenomen. Om maagklachten te verminderen, kun je proberen de ijzer tabletten tijdens de maaltijd in te nemen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een ijzersupplement met een langzame afgifte. Raadpleeg altijd je arts als je overweegt de dosis aan te passen om de klachten te verminderen.

Hoe om te gaan met obstipatie

Obstipatie is een andere veelvoorkomende bijwerking van ijzer tabletten. IJzer kan de stoelgang vertragen, wat leidt tot harde en droge ontlasting. Om obstipatie te voorkomen, is het belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag. Daarnaast kan het nuttig zijn om vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volle granen te eten. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om de spijsvertering te stimuleren en obstipatie te voorkomen.

Aan de andere kant kunnen sommige mensen juist diarree ervaren als gevolg van ijzersupplementen. Dit kan een teken zijn dat je lichaam moeite heeft met het verwerken van de ijzer tabletten. Als je diarree ervaart, kan het helpen om de dosis te verlagen en te kijken of de symptomen verbeteren. Ook kan het overstappen op een andere vorm van ijzer, zoals een vloeibaar supplement, nuttig zijn. Overleg met je arts of een verandering van supplement nodig is om de klachten te verminderen.

Ongewenste metaalsmaak in je mond

Een metaalsmaak in de mond is een minder vaak voorkomende, maar vervelende bijwerking van ijzer tabletten. Dit kan je eetlust beïnvloeden en het genieten van maaltijden verminderen. Om de metaalsmaak te verminderen, kun je suikervrije kauwgom kauwen of op suikervrije snoepjes zuigen. Het regelmatig poetsen van je tanden en het gebruik van mondwater kunnen ook helpen. Als de metaalsmaak aanhoudt, overweeg dan om een andere vorm van ijzersupplement te proberen.

Allergische reacties: Waar moet je op letten?

Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ontwikkelen op ijzer tabletten. Symptomen van een allergische reactie kunnen huiduitslag, jeuk, zwelling (vooral van het gezicht, de tong of keel) en ademhalingsproblemen omvatten. Als je vermoedt dat je een allergische reactie hebt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van ijzer tabletten en raadpleeg direct een arts of ga naar de spoedeisende hulp. Bespreek alternatieve behandelingen met je arts om verdere allergische reacties te voorkomen.

Sommige bijwerkingen van ijzer tabletten vereisen onmiddellijke medische aandacht. Neem contact op met je arts als je een van de volgende symptomen ervaart: ernstige buikpijn of krampen, onverklaarbare gewichtsverandering, bloed in de ontlasting of zeer donkere ontlasting, of symptomen van een ernstige allergische reactie zoals moeite met ademhalen. Het is cruciaal om bij dergelijke symptomen niet te aarzelen en direct medische hulp in te schakelen.