Waar is Omega 3 goed voor

Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor een gezonde levensstijl en bieden tal van gezondheidsvoordelen. Deze vetzuren, vaak gevonden in visolie en plantaardige oliën, spelen een cruciale rol in het goed functioneren van ons lichaam. In deze blog duiken we dieper in op de voordelen en de rol die suppletie hierin kan spelen. Lees mee!

Voordelen van Omega 3

Omega 3 vetzuren, bestaande uit alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA), en docosahexaeenzuur (DHA), zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste voordelen onder elkaar gezet:

 • Hartgezondheid
  Het helpt bij het verlagen van triglyceriden, vermindert ontstekingen, en kan de bloeddruk verlagen. Dit kan het risico op hartziekten en beroertes verminderen. 
 • Hersenfunctie en mentale gezondheid
  Onderzoek heeft aangetoond dat het symptomen van depressie en angst kan verminderen. Ze zijn ook in verband gebracht met een verminderde kans op aandoeningen zoals Alzheimer en dementie, doordat ze bijdragen aan een goede hersenfunctie en neuroplasticiteit.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen
  Ze hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die chronische ontstekingen kunnen verminderen, wat gunstig is voor aandoeningen zoals reumatoïde artritis en inflammatoire darmziekten. Regelmatige inname van Omega 3 kan helpen bij het verlichten van gewrichtspijn en stijfheid, waardoor de mobiliteit en levenskwaliteit verbeteren.
 • Ooggezondheid
  Regelmatige inname is in verband gebracht met een verminderd risico op maculadegeneratie, een van de belangrijkste oorzaken van permanente oogschade en blindheid.
 • Huidgezondheid
  Het helpt de huid soepel en gehydrateerd te houden. Het kan ook helpen bij het behandelen van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Dit komt doordat ontstekingen verminderen en de huidbarrière versterken.

Waar vind je omega 3 in je dieet?

Omega 3 vetzuren zijn voornamelijk te vinden in vis, plantaardige oliën en noten. Hieronder hebben we enkele rijke bronnen onder elkaar gezet: 

 • Vette vis: Zalm, makreel, sardines en haring.
 • Plantaardige bronnen: Lijnzaad, chiazaad en walnoten.
 • Verrijkte voedingsmiddelen: Eieren en melk verrijkt met Omega 3.

Het is belangrijk om een Omega 3 rijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen om te profiteren van de verschillende soorten vetzuren. Het eten van twee porties vette vis per week kan al voldoende zijn om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen. Voor vegetariërs en veganisten zijn plantaardige bronnen zoals lijnzaad en chiazaad uitstekende opties om ALA binnen te krijgen, die het lichaam kan omzetten in EPA en DHA, zij het in kleinere hoeveelheden.

De rol van suppletie

Omega 3 supplementen, voornamelijk in de vorm van visolie of algenolie, biedt een effectieve aanvulling op het dieet, vooral voor mensen die onvoldoende vette vis consumeren. Dit kan helpen bij het verlagen van triglycerideniveaus, het verbeteren van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn deze vetzuren essentieel voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen, wat bijzonder belangrijk is tijdens de zwangerschap en vroege kindertijd. Onderzoek suggereert ook dat omega-3 suppletie symptomen van depressie en angst kan verminderen, en een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van gewrichten en de huid. Kortom, omega-3 suppletie vormt een waardevolle tegenhanger van het dieet, met diverse voordelen voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Wanneer omega 3 innemen?

Het tijdstip van inname kan de effectiviteit van Omega 3 beïnvloeden. Ze worden het best opgenomen als ze worden ingenomen bij een maaltijd die vetten bevat, omdat vetten helpen bij de opname. Het is ook nuttig om de supplementen in kleinere doses verdeeld over de dag in te nemen om een stabiele opname te bevorderen en bijwerkingen zoals maagklachten te verminderen. Het belangrijkste is om consistent te zijn met je inname. Kies een tijdstip dat voor jou het beste werkt en houd je eraan.

Omega 3 supplementen kopen

Ben je nog op zoek naar Omega 3 supplementen? Neem dan snel een kijkje in onze webshop voor een mooi assortiment aan Omega 3 van gerenommeerde merken! Bestel eenvoudig en snel online!

Toch op zoek naar iets anders? Geen probleem, we hebben verschillende mineralen en vitamines beschikbaar!