Magnesium tekort bij ouderen

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsfuncties. Zo speelt het een cruciale rol in spier- en zenuwfunctie, bloedglucose controle en botgezondheid. Bij ouderen kan een magnesium tekort leiden tot diverse gezondheidsproblemen, waarvan velen zich niet bewust zijn. In deze blog bespreken we daarom de oorzaken, symptomen en mogelijke oplossingen voor een magnesium tekort bij ouderen.


Bekijk direct ons uitgebreide aanbod aan magnesium suppletie!

Oorzaken van een magnesium tekort bij ouderen

Een magnesium tekort komt vaker voor bij ouderen door verschillende factoren. Hieronder hebben we er hiervan een aantal onder elkaar gezet:

 1. Verminderde opname
  Als je ouder wordt, neemt de efficiëntie van de darm om magnesium op te nemen af. Dit betekent dat bij een voldoende inname van magnesium via voeding, het lichaam het magnesium mogelijk niet goed genoeg opneemt. 
 2. Verhoogde uitscheiding
  Door bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld diuretica, kan de uitscheiding van magnesium via de nieren verhogen. Ook verschillende aandoeningen zoals diabetes en gastro-intestinale ziekten kunnen bijdragen aan een verhoogd verlies van magnesium. 
 3. Ouderdomsziekten
  Chronische ziekten zoals nierziektes, diabetes en spijsverteringsstoornissen zijn vaker aanwezig bij ouderen mensen en kunnen de magnesiumbalans verstoren. 
 4. Dieet
  Een dieet dat arm is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals zaden, noten, volle granen en donkergroene bladgroenten kan bijdragen aan een magnesium tekort. 

Symptomen van een magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals spierkrampen en spasmen, vooral in de benen, wat een van de meest voorkomende symptomen is. Daarnaast kunnen lage energieniveaus en een algemeen gevoel van zwakte wijzen op een tekort. Magnesiumtekort kan ook leiden tot hartritmestoornissen en andere cardiovasculaire problemen. Verder kunnen symptomen zoals angst, depressie en prikkelbaarheid optreden bij een magnesiumtekort. Langdurig magnesiumtekort kan bovendien bijdragen aan botontkalking, wat het risico op osteoporose verhoogt.

  Het belang van magnesium voor ouderen

  Bij ouderen is het handhaven van een adequaat magnesiumgehalte cruciaal vanwege de verhoogde risico’s op botontkalking en spierproblemen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de mineralisatie van botten en helpt bij het voorkomen van osteoporose. Bovendien kan een adequaat magnesiumgehalte bijdragen aan een betere spierfunctie, waardoor het risico op vallen en daarmee geassocieerde verwondingen vermindert.

  Magnesium is niet alleen effectief tegen veelvoorkomende ouderdomskwalen, maar biedt ook verlichting voor diverse andere gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van migraine, het verhogen van energieniveaus en het verlichten van symptomen van depressie. 

  Wat is de juiste dosering van magnesium?

  Het menselijk lichaam bevat gemiddeld ongeveer 25 gram magnesium. Hiervan wordt 50 tot 60 procent opgeslagen in de botten en tanden, terwijl 25 tot 30 procent zich in de spieren bevindt. De resterende hoeveelheid bevindt zich in de lichaamsvloeistoffen. Deze verdeling benadrukt de cruciale rol die magnesium speelt bij het ondersteunen van de botten en spieren, vooral naarmate we ouder worden.

  De opname van magnesium uit voedsel varieert afhankelijk van het type voeding en de absorptiecapaciteit van ons lichaam, met een opnamepercentage tussen de 30 en 80 procent. Volgens de richtlijnen van de Zorgwijzer is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor mannen 350 milligram per dag en voor vrouwen 300 milligram per dag. Voor magnesiumsupplementen is een bovengrens vastgesteld van 250 milligram per dag, om te voorkomen dat men te veel binnenkrijgt.

  Magnesium supplementen kopen bij 123vitamines.nl

  Bij 123vitamines.nl kun je terecht voor een breed assortiment aan magnesiumsupplementen van hoge kwaliteit. Deze supplementen zijn zorgvuldig samengesteld om verschillende gezondheidsvoordelen te bieden, zoals onder andere het ondersteunen van een normale spier- en zenuwfunctie, het in stand houden van de botgezondheid en het bijdragen aan een normaal leverend energiemetabolisme. Of je nu op zoek bent naar magnesium in tabletvorm, capsules of poeder, 123vitamines.nl biedt diverse opties die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Bestel eenvoudig en snel online!

  bron: www.keuringsraad.nl

  Magnesium