Selenium, een vitaal sporenelement, speelt een essentiële rol in het behoud van onze gezondheid. Ondanks de kleine benodigde hoeveelheden, is het van cruciaal belang voor het immuunsysteem, het voorkomen van celschade en de ondersteuning van de schildklierfunctie. Maar wat gebeurt er als hier een tekort aan is? Aan de hand van dit artikel vertellen we hier meer over! 

Wat is selenium en waarom is het belangrijk?

Selenium is een micronutriënt die een essentiële rol speelt in diverse lichaamsprocessen. Het is onmisbaar voor seleno proteïnen, enzymen die het lichaam beschermen tegen oxidatieve schade en infecties. Bovendien bevordert het de schildkliergezondheid, ondersteunt het immuunsysteem en verbetert de vruchtbaarheid.

Heb ik selenium tekort?

Een gebrek aan selenium kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer spierzwakte, vermoeidheid, haaruitval, een verzwakt immuunsysteem en vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen. Bij kinderen kan een tekort zelfs leiden tot de ontwikkeling van de potentieel fatale Keshan-ziekte, een vorm van cardiomyopathie.

Oorzaken

De hoeveelheid selenium die we consumeren, hangt sterk af van de bodemsamenstelling waarop ons voedsel groeit. Bodems met een laag selenium gehalte produceren gewassen met minder selenium, wat resulteert in lagere niveaus in de voedselketen. Overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen kan ook bijdragen aan een ontoereikende selenium inname.

Selenium tekort voorkomen en behandelen 

Preventie en behandeling van een selenium tekort omvatten voedingsaanpassingen en in sommige gevallen supplementen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium zijn onder andere paranoten, vis, zeevruchten, eieren, zonnebloempitten en volkorenproducten. Het is echter belangrijk om de inname te matigen, aangezien een teveel schadelijk kan zijn.

In gebieden met een lage selenium gehalte in de bodem kunnen supplementen helpen om tekorten te voorkomen. Raadpleeg altijd een gezondheidsspecialist voordat je met een selenium supplement begint, om de juiste dosering vast te stellen en mogelijke interacties met andere medicijnen te voorkomen.

Supplementen bij 123vitamines 

Het belang van selenium in onze voeding is van onschatbare waarde. Dit essentiële mineraal speelt een cruciale rol bij het behouden van onze gezondheid en het voorkomen van ziektes. Een tekort aan selenium is een serieus gezondheidsrisico dat we niet moeten negeren, gezien de essentiële functies die het in ons lichaam vervult.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om ervoor te zorgen dat je voldoende selenium binnenkrijgt, of het nu via rijke voeding is of door middel van supplementen. Voor diegenen die moeite hebben om via voeding voldoende selenium binnen te krijgen of die wonen in gebieden waar de bodem selenium-arm is, biedt 123vitamines een betrouwbare oplossing.

In onze webshop vind je dan ook een uitgebreid assortiment aan selenium supplementen die kunnen helpen om je selenium niveaus op peil te houden. Het assortiment is zorgvuldig samengesteld om te voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen, zodat je zeker kunt zijn van een veilig en effectief product. Door deze supplementen toe te voegen aan je dagelijkse routine, zet je een belangrijke stap richting een gezonder en energieker leven.